"Pomáhám na svět dětem, o nichž už často nikdo nevěřil,
že ještě mohou přijít.
Nejste v tom sami, jsem v tom s vámi."

Nejčastější příčiny neplodnosti

Už každý 5. pár dnes řeší problémy s početím, resp. neplodností, o níž lékaři začínají hovořit, když se ženě nepodaří otěhotnět ani po roce nechráněného pohlavního styku. Jaké jsou ty nejčastější příčiny infertility a proč se zhruba u 10 % párů nedaří najít žádnou fyzickou příčinu potíží?

Na straně mužů se jako nejčastější příčina jeví obecné zhoršení kvality spermií. Ať jde o tzv. oligospermie, kdy se jejich množství pohybuje pod 15 miliony na 1 ml spermatu, nebo jejich nedostatečnou pohyblivost (tzv. astenospermie), takových případů vinou civilizačních onemocnění a špatné kvality životního stylu přibývá. Spermie mohou mýt také nesprávný tvar. Anebo se stává, že ve spermatu dokonce vůbec nejsou (tzv. azoospermie). Což může být dané buď tím, že je muž vůbec neprodukuje, a nebo je za tím problém při jejich transportu.

Svou roli hrávají také problémy s erekcí, ejakulací nebo jiné nevyřešené problémy sexuologického charakteru. Jsou tu i genetické poruchy (např. v chromozomální výbavě) a někdy se také stává, že mužovu plodnost sníží nebo zcela zničí závažná onkologická onemocnění a jejich léčba, operace, úrazy nebo neléčené záněty.

Která příčina to může být konkrétně, určují pak andrologická vyšetření včetně spermiogramu, vyšetření imunologická a také genetická a hormonální.

U žen bývají příčiny možné neplodnosti skryté v hormonálních poruchách, především v tzv. ovariálním faktoru, což znamená, že vajíčka nedozrávají a nedochází k ovulaci. Tedy: nemůže dojít ani k otěhotnění. Často se prokáže neprůchodnost vejcovodů, onemocnění endometriózou, kdy se narušují imunologické procesy i snižuje pravděpodobnost oplodnění a uhnízdění vajíčka. Významný je také faktor imunity: kdy ženino tělo svým způsobem bojuje proti mužovým spermiím a doslova je zahubí. A stejně jako u mužů se mohou také u žen vyskytnou hormonální poruchy.

Jednotlivé možnosti jsou postupně vylučovány. Přicházejí gynekologická, ultrazvuková, hormonální vyšetření, sonohysterosalpingografie a vyšetření hormonální i genetická.

Přesto zhruba u 10 % párů zůstane příčina toho, proč nemohou mít dítě, neobjasněná. Lékaři nic nezjistí, ale to neznamená, že je to „záhada“. V takových případech bývá ideální čas podívat se na tzv. psychosomatiku, zapátrat po hlubších, podvědomě skrytých příčinách – tak, jak to dělám na svých terapiích. Protože psychika je opravdu mocná čarodějka, a aniž to vy vědomě chápete, podvědomí a nevědomí vám mohou házet klacky pod nohy a bránit v početí. Proč? Je mým úkolem to za vaší spolupráce zjistit. Zpět na přehled článků

2018 © Fertility Coach - Renata Novická. Všechna práva vyhrazena.